Marzysz o podróży do Francji? Jej namiastką może być kulinarna podróż po kuchni francuskiej! Wybierz się do dobrej restauracji serwującej tamtejsze specjały i rozkoszuj się smakiem potraw.
Kuchnia francuska stereotypowo kojarzy się głównie z owocami morza. To jednak zbyt duże uproszczenie! Owoce morza rzeczywiście zajmują ważne miejsce w kuchni francuskiej, jednak jest ona tak różnorodna, że skupienie się tylko na nich pozbawiłoby nas wielu smakowitych odkryć kulinarnych.
Wybierasz się w podróż do Francji? A może masz okazję spróbować francuskich specjałów w dobrej restauracji? Nieważne, czy odwiedzisz francuską restaurację w Paryżu, czy np. w Warszawie (coraz więcej porządnych francuskich lokali otwiera się nie tylko w naszej stolicy, ale też w innych miastach – warto trzymać rękę na pulsie!), są takie dania francuskie, których po prostu warto spróbować. Zacznijmy od dań wytrawnych!
Jaka jest najpopularniejsza francuska zupa? Oczywiście soupe à l’oignon, czyli zupa cebulowa. Niezwykle aromatyczna i sycąca francuska zupa cebulowa zaskakuje słodyczą, którą zawdzięcza karmelizowanej cebuli.
Wymieniając najważniejsze wytrawne potrawy francuskie, nie można pominąć foie gras, czyli pasztetu z gęsich i kaczych wątróbek, który zazwyczaj jest serwowany na ciepło na kanapkach. Przez wielu uznawany za rarytas, jednak spotyka się z dezaprobatą obrońców zwierząt ze względu na okrutne traktowanie gęsi i kaczek.
Na uwagę smakoszy kuchni francuskiej zasługuje też z całą pewnością quiche lorraine, czyli placek lotaryński. Smak tej słonej francuskiej tarty doskonale współgra z wytrawnym nadzieniem z boczku, cebuli i śmietany. Placek lotaryński może być podawany jako zimna przystawka, jednak zdecydowanie lepiej smakuje podany na ciepło jako danie główne.
Czas na deser po francusku! Zdecydowanie jest w czym wybierać! My na początek stawiamy na oczywistość, czyli crème brûlée – wykwintny deser podawany w kokilkach. Ten najbardziej popularny francuski deser jest stosunkowo prosty w przygotowaniu. Crème brûlée to delikatny krem ze śmietanki i jajek, który smakuje najlepiej, gdy jest mocno schłodzony i posypany po wierzchu jeszcze ciepłym karmelizowanym cukrem. To kwintesencja słodkiej kuchni francuskiej!
Myślimy: słodkie dania francuskie, mówimy: makaroniki! Te niewielkie ciasteczka od jakiegoś czasu biją rekordy popularności w polskich cukierniach. Makaroniki pochodzą z Włoch, jednak zostały rozpowszechnione przez Francuzów i dlatego zasługują na miejsce w naszym zestawieniu. Makaroniki przypominają bezę – są zrobione z białek, cukru i mielonych migdałów. Te kolorowe chrupiące ciasteczka są przełożone słodkim kremem. Polecamy je wszystkim miłośnikom słodkiego smaku!
Eklerki można kupić u nas w wielu cukierniach, jednak tylko we Francji można dostać eklerowego zawrotu głowy! Znajdziemy tam eklery w różnych smakach. O ile u nas jest to zazwyczaj krem budyniowy, to we Francji znajdziemy eklery wypełnione bitą śmietaną, kremem bezowym, czekoladowym, a nawet kremem o smaku słonego karmelu. Zdecydowanie warto poszukać swojego ulubionego!
Zdj. główne: inkflo/pixabay.com