Kwas hialuronowy w kosmetykach, zwłaszcza tych anti-aging, jest w obecnych czasach częstym zjawiskiem. Substancja dodawana do kremów ma nadawać skórze aksamitnej gładkości, jędrności i elastyczności.

Kwas hialuronowy jest substancją naturalnie obecną w ludzkiej skórze. Do 25. roku życia nasz organizm produkuje go w znacznych ilościach, jednak potem synteza tego związku znacząco spada. Dzieje się tak pod wpływem niesprzyjających czynników środowiskowych, nadmiaru ultrafioletu, częstych chorób, nieodpowiedniej diety czy nałogów. W efekcie skóra staje się wiotka i przesuszona, poznaczona głębokimi zmarszczkami.

Właściwości kwasu hialuronowego

Przy regularnym stosowaniu kwas hialuronowy zawarty w kosmetykach tworzy na skórze ultracienką powłokę, która utrzymuje właściwy poziom nawilżenia, a jednocześnie nie narusza procesów metabolicznych. Kwas hialuronowy jest biozgodny ze skórą, dlatego nie wywołuje alergii i podrażnień (za wyjątkiem rzadkich przypadków, gdy środek kosmetyczny został niewłaściwie dobrany). 

Poza swoim podstawowym zadaniem, jakim jest utrzymanie odpowiedniego poziomu nawilżenia, kwas hialuronowy nasyca skórę substancjami aktywnymi, które pomagają jej zachować zdrowie i piękno. Substancja przyśpiesza też regenerację komórek i zapobiega destrukcji włókien kolagenowych i elastynowych.

Fot. Yakobchuk Olena/Adobe Stock

Kosmetyki z kwasem hialuronowym

Gdy skóra staje się przesuszona i wiotka, a tu i ówdzie pojawia się bruzda i zmarszczka, zaczynamy szukać przyczyn zaistniałych zmian, zwłaszcza gdy nie mają one związku z wiekiem. W danym przypadku powodem może być deficyt kwasu hialuronowego: dla skóry twarzy i ciała jest on po prostu niezbędny. Z tego też powodu wchodzi w skład większości kosmetyków anti-aging.

Kwas hialuronowy odgrywa istotną rolę w procesie wymiany jonowej, a także mechanizmach immunologicznych skóry. Dodatkowo, nanosząc go na skórę, stymulowane są procesy regeneracyjne w komórkach.

Stosowanie kwasu hialuronowego pozwala:

– odzyskać naturalny poziom nawilżenia;

– znacząco wygładzić płytkie zmarszczki;

– stworzyć na skórze cienką powłokę, która chroni przed promieniowaniem ultrafioletowym i innymi niekorzystnymi czynnikami środowiska.

Kwas hialuronowy wchodzi w skład kosmetyków z wyższej i średniej półki cenowej. Można go znaleźć w kremach nawilżających i przeciwstarzeniowych, w lotionach, mleczkach i balsamach, kosmetykach przeciwsłonecznych, żelach do pielęgnacji skóry wokół oczu, wypełniaczach do ust, preparatach do pielęgnacji szyi i dekoltu. 

W nowoczesnej kosmetologii kwas hialuronowy znajduje zastosowanie w mezoterapii, zabiegach biorewitalizacji, a także modelowania ust i twarzy.

Kremy z kwasem hialuronowym

Działanie kremów z kwasem hialuronowym jest uwarunkowane kilkoma czynnikami. Substancja czynna (hialuronian sodu) pełni funkcję ogniwa łączącego komórki kolagenu w tkankach. Ponadto kwas hialuronowy w kremach gwarantuje intensywne nawilżenie, co przyspiesza wszystkie procesy wewnątrz komórek. Tym należy tłumaczyć efekt odmłodzenia w przypadku cery dojrzałej i na tym polega profilaktyka przedwczesnego starzenia w przypadku cery młodej.

Kwas hialuronowy w kremach może występować w dwóch odmianach: niskocząsteczkowej i wielkocząsteczkowej.

Kremy z niskocząsteczkową odmianą kwasu uzyskiwane są według najnowszych technologii, toteż dość niedawno pojawiły się na rynku kosmetycznym. Dzięki temu, że błyskawicznie przenikają w głębokie warstwy skóry, wywierają dobroczynny wpływ na wygląd cery.

Preparaty z wielkocząsteczkową odmianą kwasu są bardziej przystępne cenowo. Ich zadaniem jest utrzymywanie odpowiedniego poziomu nawilżenia w warstwie rogowej skóry. Po ten rodzaj kremu mogą sięgać osoby młodsze, które przekroczyły 25. rok życia, w ramach profilaktyki przedwczesnego starzenia się skóry. Taki preparat wchłania się w naskórek, czyniąc cerę miękką, napiętą i nawilżoną.

Stojąc przed wyborem preparatu, koniecznie zwracaj uwagę na stężenie substancji aktywnej. Krem do codziennej pielęgnacji twarzy nie powinien zawierać więcej niż 1% hialuronianu sodu. Profesjonalne preparaty wyróżnia bogatszy skład. Stężenie kwasu wchodzącego w ich skład może sięgać nawet 5%.

Zdjęcie główne: Drobot Dean/Adobe Stock