Whisky jest jednym z najpopularniejszych trunków na świecie, a w każdym specjalistycznym sklepie z alkoholami jest kilkadziesiąt odmian tego produktu. Jak wybrać dobrą whisky? 

Aby to zrobić, będziesz musiał nauczyć się rozróżniać jej oznakowanie, zapoznać się z klasyfikacją i charakterystyką smakową różnych rodzajów whisky. Wtedy Twój wybór będzie trafny i świadomy.

Jak rodzaj whisky wpływa na jej smak?

Whisky produkowana jest z jęczmienia i innych zbóż. Najlepsza odmiana tego trunku to single malt, która charakteryzuje się łagodnym i pełnym smakiem. Bazuje ona na jakościowych destylatach z czystego, wyselekcjonowanego, starannie sortowanego i suszonego jęczmienia. Alternatywą jest whisky na bazie spirytusu zbożowego, która ma ostrzejszy smak.

Przez długi czas popularność whisky opierała się wyłącznie na niskich kosztach produkcji. Whisky blended to mieszanka alkoholi słodowych i zbożowych rozcieńczonych wodą. Taki skład pozwolił destylatorom zachować łagodny smak i obniżyć koszty produkcji. W rezultacie ta odmiana stanowi 90% całej sprzedaży tego trunku na świecie. Na liście popularnych whisky znajduje się także amerykański burbon wytwarzany z destylatów na bazie kukurydzy.

Warto zrozumieć specyfikę produkcji whisky, gdyż dzięki tej wiedzy łatwiej Ci będzie wybrać najlepszą odmianę. Produkowane są następujące rodzaje tego trunku:

  • Single Malt – produkowana w jednej destylarni z różnych alkoholi;
  • Single Cask Malt – odmiana butelkowana z jednej beczki, charakteryzuje się niepowtarzalnym aromatem i smakiem;
  • Pure Malt – produkcja zakłada mieszankę alkoholi słodowych pochodzących z różnych gorzelni, co minimalizuje wady produktów z jednej konkretnej rośliny.

Gdzie powstaje najlepsza whisky?

Smak whisky w dużej mierze zależy od regionu, w którym powstaje. Producenci z różnych krajów starannie pielęgnują swoje wielowiekowe tradycje. Nawet gdy dana marka jest sprzedawana światowym koncernom, zachowuje wszystkie charakterystyczne dla siebie specyfiki – od konkretnego kształtu destylatorów po wodę pitną z określonego źródła. W sklepach można kupić produkty z wielu krajów. 

Szkocja

Szkocka jest produkowana przez setki gorzelni w pięciu głównych regionach geograficznych. Najlepiej spróbować tej z Lowlands, równin położonych na południu kraju. Ma wytrawny, miękki i jedwabisty smak.

Jeśli lubisz słodsze, bardziej eteryczne odmiany z owocowymi nutami, wybierz whisky z doliny Speyside. W dolinach górskich Highlight produkowane są lekkie i pikantne napoje, a destylarnie Islay charakteryzują się szczególnie mocnym aromatem i smakiem, w którym gorzelniczy dym łączy się ze słonym morzem.

Irlandia

Prawie wszystkie gorzelnie znajdujące się w Irlandii produkują dobrą whisky. W przeciwieństwie do odmiany szkockiej jęczmień z Irlandii nie jest wędzony w piecach torfowych, ale w piecach zamkniętych. Potrójna destylacja nadaje trunkowi wyjątkowej miękkości, o czym świadczy smak whisky Jameson.

USA

Słodki, delikatny smak ma whisky z USA, która jest polecana w szczególności osobom rozpoczynającym przygodę z tym trunkiem. Pije się ją łatwo, bo smak jest wyjątkowo przystępny. Mieszankę o nazwie Jack Daniel’s, składającą się w 80% z alkoholi kukurydzianych, można nazwać bestsellerem.

Japonia 

Whisky jest bardzo popularna w tym azjatyckim kraju, a Japończycy dzięki swojej charakterystycznej pracowitości doskonale opanowali technologię wytwarzania tego napoju. W Japonii produkowanych jest wiele dobrych marek, które przypominają produkty szkockich destylarni z Speyside. Ich szczególną cechą są owocowe, dymne nuty. W szczególności uznaniem cieszą się takie marki jak Hibiki, Yamazaki, Taketsuru i Yoichi.

Whisky z jakiego kraju spróbować najpierw?

Zacznij od klasyków – irlandzkich i szkockich marek, takich jak Johnnie Walker, Chivas Regal, Lagavulin, Macallan, Glenlivet, Jameson i Glenfiddich. Jack Daniel’s, Jim Beam i Buffalo Trace są popularne wśród amerykańskich firm.

Wiek

Whisky nabiera szlachetnych właściwości po długim odstaniu w dębowych beczkach. Minimalny okres leżakowania wynosi 3 lata, jednak w przypadku bourbona dozwolone jest leżakowanie przez 2 lata. Cechy młodych odmian pozostawiają jednak wiele do życzenia, nic więc dziwnego, że większość producentów stawia na proces leżakowania trwający 5–10 lat. Wiek whisky jest zwykle podany na etykiecie produktu.

Fot. Kelly Visel/Unsplash