Ile można zapłacić za trunek? Okazuje się, że sumy bywają szokujące. Co sprawia, że akurat ten destylat jest znacznie bardziej cenny od innego? Wiek, dodatki, a może sposób podania? Spróbujemy zagłębić się w świat bajecznie drogich alkoholi.

Dlaczego tak drogo, czyli co wpływa na cenę najdroższych alkoholi?

Czemu zawdzięczają swoją cenę alkohole, które są wypijane jedynie na spotkaniach dla milionerów? Jak się okazuje – na pewnym pułapie cenowym trudno już o jakieś szczególnie wymyślne receptury lub dodatki. Nawet wiek, niewątpliwie bardzo istotny przy ustalaniu ceny, zaczyna pełnić drugorzędną rolę. Podstawowym wyróżnikiem staje się sposób zapakowania szlachetnych destylatów, a właściwie butelki, w których spoczywają. Te zaś zdobione są nierzadko drogocennymi kamieniami. Na potrzeby tego zestawienia najdroższe alkohole świata podzieliliśmy na:

  • najdroższe trunki z uwagi na ich opakowanie,
  • najbardziej drogocenne destylaty z uwagi na walory smakowe, wiek i pochodzenie.

Trunki w najbardziej cennych butelkach na świecie – Top 3

Najcenniejsze trunki na świecie zostały rozlane do butelek, które trudno nazwać inaczej, niż mianem małych arcydzieł sztuki. Oto trzy najcenniejsze propozycje:

  • Koniak Henri IV Dudognon Heritage wart 2 miliony dolarów – sprzedawany w butelce zaprojektowanej przez Jose Davalosa na zlecenie Tequila Ley pochodzącej z Meksyku. Wyróżnikiem tego trunku jest fakt, że butelka w której spoczywa trunek jest wykonana z połączenia niezwykle cennych kruszców. Platyna i dwudziestocztero karatowe złoto sprawiają, że waży ok. 8 kilogramów. To jednak nie jest wszystko – dodatkowo ozdobiono ją 6500 miniaturowych diamentów. Również sam trunek jest bardzo wartościowy. Destylat robi się z trzech rodzajów białych winogron, trzykrotnie destyluje i oddaje do leżakowania w dębowych beczkach przez sto lat. Prawdziwie ‘’wiekowy’’ trunek.
  • Leon Verres – Billionaire Vodka za 3,7 miliona dolarów – ten rodzaj wódki swoją wysoką cenę również zawdzięcza ekskluzywnej butelce, w której się go sprzedaje. Ozdobiona jest ona 3000 niewielkich diamentów i owinięta futrem. Co ciekawe – jest ono sztuczne, bowiem producent bardzo ceni sobie dobro i prawa zwierząt. Przewagą Billionaire Vodki nad koniakiem Henri IV jest fakt, że za cenę 3,7 miliona dolarów dostaniemy w jej przypadku więcej, bo aż 5 litrów bajońsko drogiego trunku. Charakterystyczna dla tej wódki jest jej produkcja z najlepszej klasy rosyjskiej pszenicy, którą filtruje się wiele razy. Między innymi diamentami, co dodaje jej ekskluzywnego charakteru.
  • D’amalfi Limoncello Supreme za 44 miliony dolarów – niewątpliwy lider zestawienia sprzedawany w butelce Stuarta Hughesa z Liverpoolu. Jej ozdobą jest 18,5 karatowy diament (37 g), któremu towarzyszą trzy mniejsze. Trunek powstał ze skórek cytryn z okolic Amalfi.

Najdroższe trunki ze względu na wartość smakową, wiek i pochodzenie – Top 3

Jeśli można mówić o ‘’prawdziwie’’ najdroższych trunkach na świecie, to trzeba wziąć pod uwagę te, które swoją cenę biorą ze szczególnych walorów smakowych, pochodzenia lub zaawansowanego wieku. Oto najważniejsze spośród nich: 

  • Mendis Coconut Brandy za 1 milion dolarów – najdroższa na świecie brandy produkowana przez firmę Mendis jest pierwszym w historii tego typu trunkiem produkowanym z orzechów kokosowych rosnących na Sri Lance.
  • Screaming Eagle Cabernet Sauvignon za 500 tys. dolarów – najdroższe na świecie wino, które pochodzi z 1992 r. Co decyduje o tym, że stosunkowo młody trunek osiąga tak wysokie ceny? Przede wszystkim jego jakość i wyjątkowy smak. Zdobyło ono 99 / 100 gwiazdek w skali Parkera.
  • 1907 Heidsieck – za 275 tys. dolarów – swoje miejsce w zestawieniu musi też mieć najdroższy szampan na świecie. Oczywiście nie jest łatwo o możliwość spróbowania tego trunku, ale wiadomo, że znaczna partia trafiła do hotelu Ritz-Carlton w Moskwie. To tam znalazło się 2 tys. butelek tego alkoholu. Co stoi za tak wysoką ceną? Niebanalna historia ekskluzywnego trunku. Wydobyto go z ładowni statku zatopionego w 1916 r. po 80 latach. Pierwotnie miał trafić na stół cara Mikołaja II.