Artykuł sponsorowany
Różnorodna i bogata w witaminy dieta pozwala zachować równowagę organizmu, wspiera przemianę materii i poprawia samopoczucie. Przeczytaj, jakie składniki warto dodać do jadłospisu, aby bardziej go urozmaicić.
Należy spożywać zbilansowane i urozmaicone posiłki, aby dostarczać organizmowi wszystkich składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania na co dzień. Monotonna dieta może prowadzić do powstania poważnych niedoborów, a w rezultacie do m.in. zmniejszenia odporności, osłabienia czy anemii. Racjonalne odżywianie jest kluczowe dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Zrównoważona dieta powinna stanowić odpowiedź na personalne zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze, a także uzupełniać niedobory witamin i mikroelementów, takich jak witamina c czy d, które mogą prowadzić m.in. do spadku odporności. Warto przez jakiś czas przyjrzeć się swoim posiłkom, zapisywać je lub fotografować, aby zyskać większą świadomość na temat tego, co jemy. Prawidłowo skomponowana dieta sprawia, że zyskujemy więcej energii, a przy tym poprawia się samopoczucie i koncentracja. Zdrowe odżywianie odbija się także na wyglądzie – skóra jest nawilżona i ujędrniona, paznokcie i włosy szybciej rosną, a przy tym stają się ładne i lśniące. W przypadku słabych włosów i paznokci, a także utrudnionego gojenia ran warto sięgnąć po naturalne suplementy, takie jak kolagen, którego włókna są ą fundamentalnym budulcem min. skóry, ścięgien, kości, stawów, rogówki oka. Po 25. roku życia wytwarzanie kolagenu przez skórę zwalnia, a tym samym pogarsza się nawilżanie skóry oraz zwalnia proces odnawiania jej komórek. Więcej o suplementacji kolagenu pochodzenia wołowego możesz przeczytać na stronie: https://primabiotic.pl/product/primabiotic-collagen/.
Aby cieszyć się róznorodną dietą, warto korzystać z owoców i warzyw sezonowych, a także dodawać do posiłków wiele ziół. Warto korzystać także z bogactwa przypraw, np. kurkumy, imbiru czy papryczki chili, które mogą stanowić zdrowszą alternatywę dla soli, urozmaicać smak posiłków oraz wspomagać przemianę materii. Dobrym pomysłem jest także korzystanie z różnych odmian makaronu, kaszy czy mąki. Przykładowo mąka z ciecierzycy czy sojowa mają mniejszy indeks glikemiczny i tym samym są lepsze dla zdrowia. Alternatywę dla tradycyjnej mąki pszennej stanowią mniej kaloryczne odmiany: razowa, owsiana, gryczana, orkiszowa, kukurydziana, jaglana, ryżowa, kokosowa czy kasztanowa. Aby Twoja dieta była bardziej urozmaicona, możesz także zastąpić bułkę tartą zmielonymi płatkami owsianymi czy dietetyczną panierką z otrębów, płatków kukurydzianych, płatków migdałowych lub siemienia lnianego, aby obniżyć jej kaloryczność i zagwarantować sobie solidną dawkę błonnika pokarmowego. Jeśli chcesz cieszyć się lepszym samopoczuciem, warto regularnie wykonywać badania morfologiczne i uzupełniać ewentualne niedobory. Możesz również uzupełnić doraźnie dietę o suplementy, takie jak colostrum czy witamina D3.
Fot. Louis Hansel/unsplash.com