Kto wyobraża sobie życie bez kawy? A kto by pomyślał, że żyją wśród nas kawosze gotowi oddać tysiące dolarów za kilogram unikatowych ziaren? Poznaj 6 najdroższych odmian kawy, docenianych za ich wyjątkowe walory smakowe!
Ten unikatowy gatunek kawy pochodzi z Tajlandii. Jego cechą charakterystyczną jest to, że ziarna są niejako przepuszczane przez układ pokarmowy słonia. Mówiąc prościej, zwierzę zjada ziarna kawowe, które są następnie poddawane działaniu soków trawiennych. Te rozkładają białka odpowiedzialne za gorycz kawy, nadając jej aksamitny smak. Żeby uzyskać jeden kilogram gotowego produktu, słoń musi zjeść około 33 kilogramy ziaren połączonych z cukrem trzcinowym, ryżem i owocami.
Podobnie jak Black Ivory Kopi Luwak pozyskuje się w wyniku wyjątkowego sposobu obróbki. W tym wypadku ziarna kawowe są obrabiane w układach trawiennych azjatyckich łaskunów palmowych. Za niepowtarzalny smak napoju odpowiada cybet, czyli – uwaga! – wysuszony ekstrakt z gruczołów okołoodbytniczych tych uroczych zwierzątek. Spieszymy uspokoić, iż obróbka termiczna gotowych ziaren zapewnia całkowity brak chorobotwórczych bakterii w gotowym produkcie. Kawa Kopi Luwak charakteryzuje się delikatnym, bogatym smakiem z wyraźną nutą karmelu i czekolady.
Swój wyjątkowy smak ziarna kawowe zawdzięczają uprawie na glebie wulkanicznej otaczającej wulkan Baru. Ukryte przed palącym słońcem w cieniu guawy, ziarna posiadają specyficzny smak i bogaty aromat, doceniany przez światowych koneserów kawy. Mandarynki i jaśmin w aromacie, a także bergamotka w smaku charakteryzują wyłącznie kawę od Hacienda La Esmeralda. Zapamiętasz ją po wysokiej cytrynowej kwasowości i utrzymującym się w ustach słodkim posmaku.
Odmiana Arabiki, która rośnie tylko na żyznej i bogatej w minerały jamajskiej glebie. Panujący na Jamajce mikroklimat ma wpływ na zabarwienie i kształt ziaren kawowych. Te ostatnie są niebieskozielone i nietypowo okrągłe. Zdarza się też, że ziarna pochodzące z tego samego zbioru mogą być całkowicie różne. Kawa Blue Mountain jest wyjątkowo miękka i gładka, pozbawiona goryczki i wyraźnie owocowa.
Ta wyjątkowa odmiana Arabiki porasta ekologicznie czysty obszar, oddalony od ludzkiej cywilizacji. Tutaj właśnie przebywał na wygnaniu Napoleon Bonaparte i ponoć kawa była jedyną rzeczą, która cieszyła byłego władcę. W gotowym napoju czuje się wyraźną słodycz i nutę orzechową. Kawa rozwija bogaty bukiet smaków i aromatów, począwszy od cytrusowych, a skończywszy na kwiatowych. Napój posiada ciemną barwę i gęstą konsystencję.
Drogi i popularny gatunek kawy, doceniany przez kawoszy za swój bogaty smak i aromat. Swoją wyjątkowość kawa zawdzięcza pochmurnej i deszczowej pogodzie panującej w regionie Huehuetenango w Gwatemali. Wysoka wilgotność powietrza pozwala wyeliminować kwasowość w gotowym napoju i obdarowuje kawoszy wyjątkowym aromatem, który trudno zapomnieć. Dodajmy, że El Injerto jest liderem pod względem liczby nagród zebranych na prestiżowych mistrzostwach kawowych.
Zdj. główne: 🇸🇮 Janko Ferlič/unsplash.com