Jaki może być koszt wizyty w restauracji? Jeśli zdarza nam się narzekać na ceny dań w znanych nam miejscach, to są one niczym wobec tych, które naliczają najdroższe restauracje na świecie. Na częste bywanie w nich z pewnością nie wystarczy nawet całkiem dobra pensja. Ile można wydać na jedzenie w takim miejscu?
Oczywiście przede wszystkim ceny, które liczy się w tysiącach złotych – te najbardziej luksusowe to nawet kilkanaście tysięcy. Listy takich miejsc niezmiernie budzą zainteresowanie, one same zaś stają się lokalnymi atrakcjami. Warto jednak dodać, że płaci się nie tyle za jedzenie, co za renomę lokalu lub jakiś szczególny klimat, który oferuje. Najczęściej nie są to też miejsca, gdzie zapłacimy kilka tysięcy złotych za deser. Bywa bowiem, że serwuje się w nich wielodaniowe uczty. Oto najsłynniejsze z najdroższych restauracji z całego świata.
Za zestaw degustacyjny składający się z 20 dań zapłacimy przynajmniej 1500 euro. Co decyduje o jej wyjątkowości? Szefem kuchni jest hiszpański mistrz kuchni molekularnej Paco Roncero. Jedzenie przygotowuje tutaj kilkunastu kucharzy, którzy posługują się eksperymentalnymi technikami kulinarnymi. Dania podawane są w niecodzienny sposób, bo towarzyszą im… efekty specjalne. Należą do nich wirujące talerze, efekty świetlne i drinki, które same się mieszają. Podobno zaplecze nie tyle przypomina kuchnię w typowej restauracji, co niewielkie laboratorium.
Zapewne wysokie ceny są spowodowane także tym, że do każdej degustacji-pokazu personel musi się właściwie przygotować. Stąd odbywają się one tylko dwa razy dziennie – klienci mają trzy godziny czasu na spróbowanie wszystkich specjałów. Cały efekt dopełniają wrażenia dźwiękowe, iluzje i projekcje wyświetlane na ścianach.
Powszechnie wiadomo, że Malediwy znane są ze swoich rajskich plaż, wspaniałej przyrody i obfitującej w różne gatunki ryb kuchni. Okazuje się jednak, że szczęśliwcy mogą smakować specjałów kuchni nawet pod wodą. Jeden z hoteli umożliwia zjedzenie posiłku 5 metrów pod powierzchnią oceanu – można podziwiać jego widoki dzięki panoramicznemu oknu na podwodny świat. Mankamenty są tylko dwa – serwuje się tutaj potrawy kuchni europejskiej i trzeba za jednorazowe wejście zapłacić 300 dolarów.
Restauracja prowadzona jest przez Alaina Ducasse, czyli jedną z legend kulinarnych we Francji. Za obiad opierający się na organicznych i regionalnych produktach trzeba zapłacić nawet 500 dolarów. Wnętrze urządzone zostało w luksusowy sposób, ale i z gustem. Znajduje się w nim między innymi największy na świecie kryształowy żyrandol. Restauracja posiada trzy gwiazdki Michelina.
Chociaż bary sushi nie są kojarzone z luksusem, to trzygwiazdkowa Masa słusznie uchodzi za jedną z najdroższych restauracji na świecie. Za posiłek dla jednej osoby trzeba zapłacić nawet 600 dolarów.
Co jest w tym miejscu wyjątkowego, że panują tutaj tak wysokie ceny? Podziwiany jest zwłaszcza szef kuchni, czyli Masa Takayama, a lokal jest niezwykle modny – pojawiają się w nim gwiazdy show-biznesu. Posiłek trwa trzy godziny i jest złożony z dań kuchni japońskiej, zrobionych z najwyższej jakości składników. Również wystrój wnętrza zrobiono z bardzo cennych materiałów sprowadzanych prosto z Japonii.
Restauracja jest słynna z uwagi na właściciela, którym jest szef kuchni Thomas Keller. Wybór jednego z dwóch zestawów degustacyjnych to koszt nawet 325 dolarów. Każdy z nich składa się z dziewięciu dań, dodatkowo w restauracji kusi wspaniały widok na Central Park. Liczba miejsc jest ograniczona!
W stolicy Danii znajduje się restauracja, która serwuje stosunkowo proste i sezonowe potrawy. Pomimo tego osiągnęła dwie gwiazdki Michelina. Za obiad płaci się tutaj 250 euro. Rezerwacja miejsca? Oczywiście graniczy z cudem.
fot. Andrea Piacquadio/Pexels