Artykuł sponsorowany
Lubisz kawę, ale nie wiesz, jak rozpoznać, czy jest dobrej jakości? Przeczytaj nasz artykuł i zobacz, po czym poznać wysoką jakość kawy.
Rodzajów kawy jest naprawdę wiele, dlatego warto wiedzieć, po czym rozpoznawać, czy mamy do czynienia z dobrą jakością tego napoju. Bardzo duży wybór kaw z całego świata, których wysoka jakość jest pewna, znajdziesz na stronie https://mkfresh.pl/. Każda kawa oferowana przez sklep posiada dokładny opis, określenie intensywności i kwasowości smaku oraz profilu aromatycznego.
Tym, na co warto też zwrócić uwagę, jest świeżość palenia. Kawa świeżo palona to taka do około dwóch tygodni od daty palenia. Zamawiając kawę MK Cafe Fresh, mamy pewność, że nasza kawa jest świeżo palona, bo praca palarni rozpoczyna się dopiero w momencie naszego zamówienia. Dlatego też, kupując kawę, zwróć uwagę nie na datę przydatności do spożycia, a datę palenia.
Kawy ziarniste w limitowanej edycji to świetne rozwiązanie dla każdego, kto chce spróbować nowych smaków. Możesz spróbować kaw brazylijskich, które będą albo miodowe, albo cytrusowe, albo czekoladowo-orzechowe. Dla miłośników głębokich smaków z nutami czekolady czy przypraw korzennych polecane są kawy z Indii. Kawy wysokiej jakości powinny się charakteryzować intensywnością smaku i aromatu, a te – dzięki własnej manufakturze kawy sklepu – z pewnością je posiadają. Smak kawy powinien rozwijać się w ustach, pozostawiając ciekawy posmak. Tym, co nie jest dobrym znakiem, jest szybko przemijający smak albo taki, który zostawia na języki cierpki posmak. W smaku kawy powinien zostać zachowany balans pomiędzy goryczą, kwasowością a słodyczą.
Kwasowość potocznie uważana jest za coś niepożądanego w kawie. Bez kwasowości jednak smak kawy byłby mdły. Najlepsze kawy z Afryki mają wyczuwalne kwasy cytrusowe i jest to ich charakterystyczna cecha. Zbyt duża kwasowość może być jednak wynikiem błędów w produkcji i wtedy jest to efekt niepożądany. Jeżeli chodzi o goryczkę kawy, to także coś naturalnego. Wynika to z zawartej w niej kofeiny. Mocniej palona kawa ma bardziej wyczuwalną gorycz, ale zbyt długie palenie także może zakończyć się zbyt mocno wyczuwalną goryczką.
Wysoka jakość i smak są zależne także od obszaru geograficznego, z którego pochodzi kawa. Kawy jednorodne to takie, których występowanie jest ograniczone do jednego państwa czy regionu uprawy. W uprawie różnych rodzajów kawy ważne jest to, jak i gdzie dojrzewały rośliny, które zostały wykorzystane do ich produkcji.
Ziarna dobrej jakości charakteryzują się regularnym kształtem i równomiernym wypaleniem. Należy zwrócić uwagę też na stopień wypalenia. Prawie czarne ziarna nie są dobrym znakiem, bo może to być sposób na to, aby ukryć defekty kawy. Oprócz wyglądu ziaren, istotny też jest ich zapach. Po otwarciu opakowania powinniśmy od razu poczuć silny aromat.
Wydawać by się mogło, że odpowiedź jest prosta – lepsza jest kawa ziarnista, którą możemy zmielić tuż przed zaparzeniem kawy. Ta mielona o wiele szybciej traci swoje walory. Jednak żeby kawa smakowała, musi być odpowiednio zmielona. Jeżeli nie posiadamy odpowiedniego młynka, tutaj pojawia się problem. Jeżeli nie masz więc odpowiedniego młynka (najlepiej żarowego), lepiej kup kawę zmieloną. Jednak jeśli chcesz kupić kawę ziarnistą, pamiętaj też o młynku, który pozwoli Ci zadbać o równy przemiał i możliwość drobnego mielenia.
Pamiętaj także o tym, że jeżeli nie pijasz zbyt dużo kawy, nie warto kupować większych opakowań. Dzięki temu masz możliwość cieszyć się tym, co w kawie najlepsze.
Zdjęcie główne: The Lazy Artist Gallery/Pexels