Artykuł sponsorowany
Profesjonalna restauracja wyróżnia się spośród innych nie tylko jakością potraw, ale także ich szybkim przygotowaniem i świeżością serwowanych produktów. W dobrym lokalu gastronomicznym powinno znaleźć się wyposażenie, które przedłuży trwałość żywności, ułatwi przygotowanie dań, a także pozwoli skrócić czas oczekiwania klienta na posiłek. Sprawdź, jakich sprzętów nie powinno zabraknąć w dobrej restauracji.
Niezbędnym wyposażeniem restauracji są urządzenia chłodnicze i mroźnicze, takie jak komory chłodnicze, regały i lady, kostkarki, lodówki i zamrażarki przemysłowe. Urządzenia chłodnicze są bardzo ważne, ponieważ nie da się prowadzić prosperującego biznesu gastronomicznego bez dbałości o świeżość produktów.
W zależności od potrzeb restauracji warto zainwestować w wyposażenie, takie jak szafy chłodnicze na żywność, chłodziarki do butelek czy stoły chłodnicze przeznaczone do barów i sałatek. Dobrze jest kupić urządzenia wysokiej jakości, które pozwolą zachować przydatność żywności do spożycia przez jak najdłuższy czas.
Wybierając urządzenie chłodnicze, warto sprawdzić czas schładzania, zużycie energii oraz upewnić się, że model spełnia wszystkie standardy higieny. Na rynku dostępne są schładzarko-zamrażarki w różnych rozmiarach, zarówno te przemysłowe, jak i modele przenośne. Regularne kontrole i serwisy urządzeń chłodniczych są konieczne dla ich właściwego funkcjonowania. Sprawdź usługi oferowane przez ADK Chłodnictwo i zadbaj o właściwą konserwację wyposażenia.
Niezbędnym wyposażeniem dobrej restauracji są także urządzenia grzewcze, w których skład wchodzą wszelkiego rodzaju piece i piekarniki, grille, frytkownice, kotły warzelne, urządzenia do kebaba, rożna, bemary i suszarki do żywności. Należy dostosować ich wybór do oferty restauracji.
Jeśli Twoja restauracja oferuje własny wypiek chleba lub wyroby cukiernicze, warto sprawdzić profesjonalne urządzenia piekarnicze ibis. Przykładowo elektryczne piece cukierniczo-piekarnicze z pięcioma komorami pozwalają na wypiek różnego asortymentu w tym samym czasie, co pozwala poszerzyć ofertę wypieków i szybciej zrealizować zamówienie klienta.
Odpowiednie wyposażenie restauracji powinno obejmować także funkcjonalne zmywarki, dostosowane do typu i wielkości lokalu gastronomicznego, a także akcesoria kuchenne, które sprawią, że gotowanie przebiegnie szybciej i bardziej komfortowo.
W kuchni, której zależy na szybkiej obsłudze klienta, zastosowanie znajdą miksery i roboty planetarne, krajalnice, szatkownice do warzyw oraz elektryczne obieraczki. Warto inwestować w sprzęt, który charakteryzuje się wydajnością i wytrzymałością.
Zastawa stołowa, która ma być zastosowana w gastronomii, powinna być estetyczna wizualnie, wykonana z materiałów wysokiej jakości oraz odporna na obtłuczenia i środki chemiczne zawarte w płynach do maszynowego mycia naczyń.
Wybrane przez nas produkty ze szkła i porcelany muszą być funkcjonalne, ale przede wszystkim muszą spełniać normy bezpieczeństwa. Klasyczny komplet w kolorze białym bądź écru to bezpieczny wybór, ale warto rozważyć również zastawę, która będzie pasowała do profilu restauracji, stanie się jej znakiem rozpoznawczym i wyróżni ją spośród konkurencji.
Zdj. główne: Michael Browning/unsplash.com