Artykuł sponsorowany
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.
Sezon wiosenny przypomina nam o kwiatach i nowych początkach – natura budzi się do życia. To wspaniały czas, aby dodać odrobinę orzeźwiających kolorów do wnętrza swojego domu lub mieszkania.
Wiele osób często wskazuje, że najtrudniejsza jest dla nich aranżacja kuchni. Trzeba trochę się natrudzić, by osiągnąć pożądany efekt. Dlatego też spieszymy z pomocą! Od jasnych żółcieni żonkila po złamaną biel – podpowiemy Ci jak wybrać idealny kolor do miejsca, w którym przyrządzasz przepyszne posiłki.
Łagodny żółty
Żonkile, pierwiosnki i jaskry to typowe polne kwiaty, które kwitną w pierwszych miesiącach roku, dzięki czemu ich piękne żółte płatki doskonale odzwierciedlają wiosenny sezon. Dodaj odrobinę żółtego do swojej kuchni, a przez cały rok będziesz cieszyć się pogodnym słońcem! Ta pełna życia barwa znakomicie komponuje się również z innymi jasnymi odcieniami – np. bielą i zielenią, a także niebanalnymi wykończeniami z chromu, drewna i stali.
Odcienie niebieskiego
Przypominające łagodne, pastelowe niebo nad nami w słoneczny wiosenny poranek, wspaniałe niebieskie tony wprowadzą poczucie pogodnej elegancji do Twojej kuchni. Świetnie prezentują się nie tylko na ścianach, ale także np. na frontach szafek. Pomogą w stworzeniu klasycznego wnętrza. Natomiast głębsze odcienie, przypominające denim, to dobry wybór, jeśli marzy Ci się bardzo elegancka, wyrafinowana aranżacja kuchni. Pięknie łączą się ze śnieżnobiałymi blatami i efektownymi panelami z naturalnego kamienia. Pamiętaj tylko, że im ciemniejszy kolor na ścianach, tym bardziej uporządkowana stylistycznie powinna być reszta wnętrza.
Świeża zieleń
Zielony jest niezwykle uniwersalnym kolorem. Łatwo znaleźć zarówno delikatne, bardzo jasne odcienie, jak i wyraziste ciemniejsze tony. W przypadku malowania kuchni najlepiej postawić na coś pomiędzy – barwę świeżą, ale jednocześnie soczystą, która tworzy estetyczną, nienarzucającą się aranżację. Świetny będzie w tym przypadku odcień bazylii. Kolor ten doskonale komponuje się z delikatną, bladą czerwienią, drewnianymi akcentami oraz bielą. Takie barwy inspirują i wprawiają w dobry nastrój.
Sprawdzona biel
Dobrym pomysłem jest również odświeżenie wnętrza swojej kuchni za pomocą niezawodnej bieli. Ten kolor doskonale sprawdza się w małych kuchniach oraz takich, do których nie wpada duża ilość naturalnego światła. Trzeba jednak uważać, by nie przesadzić ze sterylnością. Najlepszym wyborem będą nieco stonowane odcienie np. złamanej bieli. Ważne jest również wykończenie farby – tutaj dobrym pomysłem może okazać się wariant przypominający skorupkę jajka, czyli tzw. eggshell.
Zdj. główne: Materiał od klienta