Holenderski kucharz znany z luksusowych dań sprzedał swoje dzieło za prawie 6 tysięcy dolarów.
Burger „Golden boy” okazał się być najdroższym burgerem na świecie. Za możliwość jego zjedzenia zapłacił Rober Wilemse, prezes Królewskiego Stowarzyszenia Żywności i Napojów z Holandii. Danie przygotował ceniony holenderski kucharz, który stworzył ekskluzywnego burgera. W jego skład wchodziła wołowina wagyu, królewski krab z Alaski, kawior z bieługi oraz białą trufla. Dodatkowo delikatne spieczone bułeczki zostały pokryte jadalnym złotem. Autor „Golden boy’a” podzielił się ze światem nagraniem, w którym pokazuje proces przygotowania dania. Jak sam podkreślił udoskonalenie przepisu zajęło mu około 5 miesięcy.
Holenderski kucharz Robbert Jan de Veen przyznał, że całość pieniędzy uzyskanych ze sprzedaży burgera przeznaczy na cele charytatywne. Jak sam zapowiedział planuje zakup 1000 paczek żywieniowych, które mają trafić do najbardziej potrzebujących, których sytuacja materialna pogorszyła się w wyniku pandemii koronawirusa.
Zdjęcie główne: Szabó Viktor/Pexels